Skydd mot graviditet

Det finns många olika preventivmedel. Ett preventivmedel ska inte bara skydda mot oönskad graviditet, det ska även passa ens personlighet och kropp. Ibland kan man behöva prova sig fram. För att få vissa preventivmedel behövs recept från barnmorska eller läkare. Akut-p-piller kan köpas receptfritt på apotek. På 1177.se och preventivguiden.se finns mer att läsa om olika metoder och hur du kan få hjälp att hitta ett alternativ som passar för just dig och din livsstil.

Om du är sexuellt aktiv på ett sätt som kan leda till graviditet men är helt säker på att du inte vill ha (fler) biologiska barn och inte kan/vill använda andra preventivmedel är sterilisering en mycket säker preventivmetod. Den nedre åldersgränsen för ingreppet är 25 år.

Sterilisering sker på sjukhus. Hos kvinnan delas äggledarna av eller täpps igen för att äggen inte ska kunna befruktas och ta sig ner till livmodern. Hos mannen delas sädesledaren av och ändarna försluts. Spermierna kan inte längre ledas in till urinröret och utlösningen blir fortsättningsvis fri från spermier. Den sexuella funktionen, ägglossningen och spermieproduktionen påverkas inte av ingreppet.

Sterilisering betraktas som en permanent åtgärd. Äggledarna går inte att återställa, men en kvinna som ångrar sitt ingrepp kan ha chanser att bli gravid genom assisterad befruktning.

« Tillbaka Nästa »